Proč mít PIM součástí ERP

 
Není pochyb o tom, že podnikový informační systém neboli ERP, hraje ve firmě zásadní roli jako nástroj pro správu interních podnikových dat. Navíc se jedná o druh softwaru, který organizace pořizuje na mnoho let.

Ale co systém pro správu produktových informací, tedy PIM? Potřebujete jak ERP, tak PIM? Má smysl začlenit PIM do implementace nového ERP? Jak budou spolupracovat? Může PIM fungovat UVNITŘ systému ERP?

V čem PIM skutečně vyniká, je jeho schopnost doplňovat funkce systému ERP. Jistě, váš ERP bude spravovat všechna transakční data: prodejní a nákupní objednávky, správu zásob, fakturaci, účetnictví, dokonce i některá základní produktová data. Kde však již nedisponuje potřebnými funkcemi, je správa rozšířených produktových dat, a právě zde přichází na řadu PIM. PIM pokrývá všechny marketingové aspekty, jako jsou rozšířené popisy produktů, technické vlastnosti a související soubory včetně mediálních. Zatímco ERP se zabývá interními informacemi a procesy a logisticko-prodejní stránkou, PIM snadno zvládne interní i externí komunikaci o produktech. Nebylo by skvělé, kdyby existoval nějaký systém vše v jednom, tedy ERP+PIM? Ano, a díky nám skutečně existuje.
 
Pokud to architektura vašeho ERP systému umožňuje, pak neexistuje jiné místo, kam by bylo rozumnější umístit funkce PIM než právě do systému ERP.
To platí z několika hledisek, mezi něž patří například:
 
  • pevná integrace dat v rámci jedné databáze s okamžitou dostupností dat a kompletním přehledem o produktech pro uživatele: marketingová data o produktech i data o logistice a prodeji;
  • žádné překrývání funkcí mezi rozšířením pro PIM a základním ERP a žádná potřeba samostatného zálohování dat: vše je v jedné databázi;
  • uživatelská znalost softwarového rozhraní: Funkce PIM přidané do ERP jsou pro uživatele přirozené;
  • nákladová efektivita, která vyplývá také z nižší údržby IT.
 

PIM, který přináší výhody

 Postupem času jsme viděli, že náš koncept PIM-in-ERP uznává mnoho společností, se kterými jsme přišli do styku, protože se snažily rozšířit standardní funkce ERP přidáním nebo rozšířením polí tabulek, nebo dokonce přidáním složitějších funkcí pro správu produktových dat. Obvykle nakonec přiznávají, že je velmi obtížné vytvořit a udržovat smysluplnou funkcionalitu PIM uvnitř ERP vlastními silami. A to je důvod, proč přicházejí k nám, protože pro každého, kdo používá NAV nebo Business Central od společnosti Microsoft, nabízí Pimics komplexní funkčnost PIM.

Proč přidat systém Pimics do vašeho ERP systému?

Číst dále
Autor článku:
Sergiu Iscu
Sergiu Iscu
Presales consultant PIMICS