Kdo a proč používá model klasifikace ETIM?

V minulém článku jsme popsali strukturu ETIMu a nyní vám vysvětlíme, proč uživatelé ETIMu mají jednodušší spolupráci s dodavateli, odběrateli, jednodušší prodej, vlastní IT i  ostatní obchodní procesy doma i v zahraničí a proč má smysl zavést ETIM i ve vaší organizaci, zejména pokud jste výrobce, velkoobchodník, dodavatel, maloobchodník, architekt nebo zadavatel. 

Zásady ETIMu

Všichni uživatelé ETIM používají stejný technický popis produktů založený na skupinách, kategoriích, vlastnostech a jednotkách. Vzhledem k tomu, že hiearchie a struktura popisu jsou stále stejné, odpadá tak v dodavatelském řetězci časově náročné formátování a úpravy dat, bez kterých to dříve nešlo. Ušetří se tak spousta času a nákladů. Základní schéma ETIMu je názorně představeno v tomto videu.

Při prezentaci produktů a především při jejich prodeji hraje internet a online procesy stále důležitější roli. Více než 30 procent všech objednávek a objednávkových procesů probíhá online a tento trend stále stoupá.   

Pokud chtějí být výrobci i obchodníci úspěšní v mezinárodním obchodě, musí na to být připraven nejen jejich hardware, software a systém podnikových procesů, ale především systém výměny dat s dodavateli a odběrateli. Konkurenční výhodu budou mít pouze ti prodejci, kteří obdrží rychle a kvalitně připravené údaje o prodávaných produktech. 

Pokud se podíváme na dnešní průběh procesů a výměnu dat mezi výrobci a prodejci, je zřejmé, že k ideálnímu stavu máme stále velmi daleko. Mnoho procesů je stále v počátcích, a proto stojí výrobce a prodejce mnoho peněz a času. Jedním z důvodů jsou často odlišné a nejednotné formáty souborů a popisů produktů. Vzhledem k tomu, že nejsou strukturovány stejným způsobem, vznikají po přenosu vysoké náklady na přizpůsobení a přeformátování, ale především na koordinaci mezi obchodními úrovněmi. Tato nekonzistence vede často i ke ztrátě dat. 

Vzhledem k vysokému tlaku na marže, zkrácení životních cyklů výrobků, stále širšímu sortimentu výrobků, globalizaci ekonomiky a rostoucímu významu elektronického obchodu by mělo být zavedení klasifikačního standardu jednou z priorit, která dokáže obchodní proces výrazně optimalizovat. 

ETIM_1-1.jpg
ETIM_2.jpg


Základní výhody ETIM klasifikace 

Zvyšuje efektivitu 

Klasifikace produktů založená na ETIM umožňuje standardizovanou, automatizovanou přímou vazbu s dodavateli a odběrateli. 

Zlepšuje úroveň informací pro zákazníky 

Aktuální, úplná a správná produktová data v celém dodavatelském řetězci znamenají vyšší kvalitu, lepší služby, méně chyb a spokojenější zákazníky. 

Vylepšuje logistiku 

Klasifikace produktů založená na ETIM umožňuje zlepšit systém řízení zásob a zpracování objednávek a v důsledku toho i snížit náklady. 

Zajišťuje jednotnost a kvalitu toku informací 

Klasifikace založená na ETIM kombinuje jednotný formát pro zadávání a výměnu dat s výhradně faktickými informacemi o produktu tak, jak uvádí výrobce. To umožňuje aktuální, správnou a úplnou výměnu informací mezi všemi zúčastněnými v dodavatelském řetězci. 

Umožnuje informace používat opakovaně 

Klasifikace produktů založená na ETIM zaručuje nejlepší výchozí bod pro efektivní správu databáze produktů. Jakmile zadáte svá data do určené zdrojové aplikace, budou tam znovu použita pro jakýkoli účel, který potřebujete. 

Optimalizuje online a offline publikace informací 

Protože produktová data ETIM jsou mediálně neutrální, lze je použít a importovat do různých rozvržení (podle publikačního softwaru), což přinese úsporu času, méně chyb a nižší náklady. 

Snižuje náklady na selhání 

Díky klasifikaci založené na modelu ETIM jsou nesprávné objednávky a související náklady na selhání sníženy na minimum. 

Zlepšuje marketing 

Uspořádání informací podle cílové skupiny pro specializované marketingové aktivity, zvýraznění jedinečných vlastností produktu pomocí doplňkové, specifické marketingové kopie: Klasifikace produktů založená na ETIM slouží jako nepostradatelný zdroj pro nástroje, které vašim službám přidávají prodejnou hodnotu. 

Zvyšuje efektivitu reportování managementu 

Klasifikace produktů založená na ETIM je ideálně vhodná pro efektivní statistickou analýzu na úrovni produktové skupiny nebo třídy. 


Začněte používat ETIM stejně jako mnoho dalších profesionálů. S vědomím přidané hodnoty zavedly ETIM v průběhu let společnosti v různých odvětvích a zemích. Vzhledem k tomu, že výrobci poskytují údaje o výrobcích na základě modelu ETIM, umožňují ostatním najít výrobky, které potřebují. Z uživatelů ETIM vznikla silná a aktivní mezinárodní komunita, která každý den přispívá k další optimalizaci a dosahu ETIM a jeho použití. 

Chcete vědět víc? Rádi Vás s ETIM seznámíme blíže.

Napište nám po kliknutí zde nebo volejte přímo +420 547 250 237
Autor článku:
Radek Farkaš
Radek Farkaš
Specialista ERP