„Český“ Dynamics 365 Business Central je na světě

Minulý pátek společnost Microsoft, po napjatém očekávání, uvolnila ERP systém Dynamics 365 Business Central ,  fungující jako SaaS i pro ČR. Na trh se tak dostává další silný hráč v oblasti ERP, který dokáže uspokojit požadavky malých, středních ale i velkých firem s velkým počtem uživatelů.


Co je Business Central?

Jaké jsou jeho přínosy pro firmy a organizace?

Proč přejít do cloudu a kolik to stojí?

Co je to Microsoft AppSource a co tam najdu?

 
Business Central obsahuje řešení pro tyto oblasti:

Finance | CRM | Prodej | Nákup | Sklad | Projekty | Majetek | Lidské zdroje | Servis

Business Central je cloudový EPR systém, který můžete používat jak firma s malým počtem uživatelů, tak středně velké i velké společnosti. Jaké jsou jeho výhody?

Platíte jen za to, co používáte a když to používáte – Business Central je tzv SaaS, neboli software jako služba. Sami si určíte, kolik budete mít uživatelů, co konkrétně budou dělat a jak často za ně budete platit. Pokud se změní stavy ve firmě, tak při expanzi rychle přidáte nové uživatele a v okurkové sezoně za pár minut snížíte jejich stav.

image_2020_03_04T11_19_56_847Z.png

Žádné prvotní náklady na servery, kabely, nepotřebné programy – jinak řečeno vše dostanete připraveno zdarma v cloudu. Celá infrastruktura je na straně Microsoftu a firma, která používá Business Central se stará jen o to čemu rozumí a nemusí řešit spoustu požadavků a nákladů na IT oddělení.

Okamžitě používáte a děláte, čas jsou peníze – standardní implementace ERP systémů trvá měsíce. V případě Business Centralu je připraveno prostředí v řádech dnů, za které proběhne školení uživatelů a firma tak může prakticky používat systém řádově v dnech.
Kdo potřebuje „speciální klientské“ úpravy, najde je v obchodě – Business Central je modulární systém, kde můžete připojovat další funkcionality. Ty naleznete v Microsoft AppSource (obdoba známého Obchod Play v mobilních zařízeních), kde je již v tomto momentu několik stovek aplikací, které jsou nadstavbou nad systém a řeší specifické oblasti, např (PIM – www.pimics.com nebo oblasti jako je automotive, strojírenské firmy, atd.).

Pokrývá potřeby firem na základě zkušeností firem z celého světa – ERP systém je výsledkem poznatků potřeb tisíců společností po celém světě. Proto se dá říct, že komplexně pokrývá všechny oblasti, které klient a uživatel potřebují. Snaží se uživatele vést k maximální efektivitě a ke snižování nákladů firem a organizací.

image_2020_03_04T11_20_13_033Z.png

Žádné pracné zálohování a starosti s ochranou dat – toto vše udělá Business Central za Vás. Servery společnosti Microsoft jsou pravidelně v minimálních časových intervalech zálohovány a kontrolování, aby nedošlo k napadení Vašeho systému nebo ztrátě informací. Toto vše je garantováno.

Integrace s cloudovým řešením Office 365 a Microsoft 365 – jednotné přihlášení je jen začátek spolupráce systémů. V jednom řešení máte kromě dat z ERP i pracovní maily, kalendáře, dokumenty, tyto můžete jak z Office 365 tak z Business Centralu ukládat do společných uložišť (SharePoint a OneDrive), sdílet úkoly. Pokud používáte procesy, můžete snadno své workflow nastavit díky PowerAutomate, a to jak pro postupy v O365, tak i v Business Centrálu nebo je dokonce i kombinovat. Možností integrace je díky Power platformě Microsoftu nespočet.

Problémy s aktualizací díky cloudu mizí v nenávratnu - Velký problém u předchozích verzí byly aktualizace. Dnes je systém provádí pravidelné aktualizace automaticky, mez nutnosti velkých zásahů. Microsoft je vydává každý půl rok.

Svět se mění a EPR systémy s ním. Po nástupu Dynamics 365 FaO před několika lety, který je určen spíš pro větší firmy, přináší Microsoft další řešení, které jde napříč celým komerčním i nekomerčním spektrem. Bude zajímavé sledovat, jak budou klienti reagovat na vstup takto velkého hráče s velkým záběrem na zdejší trhy.  Z vlastních zkušeností víme, že v Německu se to povedlo více než dobře.

Pokud byste měli zájem o více informací, chtěli byste se více ponořit do některé z funkcionalit Business Central, přiblížit cenovou politiku nebo si systém vyzkoušet, neváhejte nás kontaktovat.

Další informace jsou k dispozici zde:  popis Dynamics 365 Business Central.

Rádi Vám s Business Central pomůžeme nebo poradíme.

Kontaktujte nás.
Autor článku:
Jan Kukučka
Jan Kukučka
Jan má na starosti strategický rozvoj společnosti a produktů, marketing a cloudové řešení Microsoft 365 a Office 365.