Elektronická spisová služba na ISSS 2023

Letos se konal už 25. ročník konference ISSS. Elektronická spisová služba je tradičně  jedním z hlavních témat této akce.

V samostatné sekci věnované této oblasti vystoupili odborníci jak z řad dodavatelských firem, tak z řad veřejnoprávních původců, ale také specialisté v oblasti chystané atestace elektronických spisových služeb.
Dodavatelé byli zastoupeni trojicí firem, které patří mezi lídry v tomto segmentu na trhu. Firma Gordic se věnovala tématu budoucnosti školní správy dokumentů, S&T CZ představila příspěvek na téma Spisová služba nové generace. Společnost Allium ústy svého produktového manažera Michala Kellnera představila spisovou službu jako živou součást agent a oběhu dokumentů. Tento inovativní pohled na zpracování dokumentů se kromě jejich evidence věnuje i automatizaci souvisejících procesů po celou dobu jejich životního cyklu. Díky tomu a také integraci s dalšími běžně využívanými nástroji je možné často nepříliš oblíbenou spisovou službu zapojit do života organizace. To přináší mnoho výhod, jako je lepší efektivita, centralizace, spolupráce a bezpečnost a usnadňuje a zlepšuje správu dokumentů v organizaci.

Veřejnoprávní původce zastupoval pan Pavel Jirásek z Městské části Praha 16 a konečně k samotnému procesu atestace vystoupil pan Petr Vokáč z Ministerstva vnitra a pan Petr Stiegler z České agentury pro standardizaci.
 
A jaký byl zájem o tato témata mezi účastníky konference? Zaplněný sál a mnohé návštěvy u stánků dodavatelů mluvily za vše. Témata se neustále opakovala - atestace, atestace a znovu atestace.

Někteří původci mají dodavatele, kteří předem avizovali, že nebudou atestovat svoji elektronickou spisovou službu. Tito původci se tak dostali do nelehké situace, kdy stávající elektronickou spisovou službu již nebudou moci využívat, ale samotný produkt ještě nemají účetně odepsán. Čeká je složitý proces výběru nového dodavatele, implementace nového systému, migrace stávajících dat a konečně spuštění nové, atestované služby.

Allium je pravidelným účastníkem konference ISSS kongresu. Vyvíjí a dodává elektronický systém spisové služby Ordinics a je připravená poskytnout Veřejnoprávním původcům systém spisové služby i veškeré informace týkající se atestace.

Zajímáte se o správu dokumentů či hledáte systém spisové služby?

Chci více informací o spisové službě a správě dokumentů
Autor článku:
Michael Trojka
Michael Trojka
Je obchodním analytikem a konzultantem řešení DMS a Spisové služby.