STROJOVÉ UČENÍ A UMĚLÁ INTELIGENCE PŘI ŘÍZENÍ SKLADOVÝCH ZÁSOB

Projekt je spolufinancován Evropskou unií.

Projekt společností ALLIUM, s.r.o. a COGNITECHNA s.r.o. je zaměřen na průmyslový výzkum a experimentální vývoj řešení pro řízení skladových zásob jak z hlediska rozhodování o jejich doplnění, přeskladnění či inventarizaci, tak i operativní řízení práce s cílem uvolnění rukou skladníka pro manipulace se zbožím.

Inovativnost spočívá v odstranění analytické práce produktového oddělení, které velmi pracně nastavuje parametry systémů třídy ERP a WMS podle vývoje a prognózy poptávky.
Vytvořené řešení bude usnadňovat práci se zásobami ve skladech obchodních i výrobních společností s nízkými provozními náklady.

Základním přínosem bude osvobození skladníka od práce s tužkou a papíry, rovněž od práce se scannerem či jiným manuálně ovládaným zařízením. V důsledku toho bude mít skladník zcela volné ruce, při zachování přesnosti a spolehlivosti manipulace se zbožím.

Řešení zahrne dvě vzájemně propojené komponenty:
  • DL&D Predict - rozšíření stávajícího řešení společnosti Allium s názvem Dynamic Logistic and Distribution, které bude realizováno v prostředí Microsoft Dynamics 365 Business Central. DL&D Predict je SW řešení nadstavby nad Systémem Řízeného Skladu (WMS - Warehouse Management System) s podporou řízení a monitorování veškerých plánovacích a manipulačních operací.
  • DL&D Navigate - HW+SW řešení: Systém navigace a monitorování provedených operací v prostředí skladu. Toto hardwarové zařízení bude reprezentováno kamerou pevně spojenou s projektorem. Kamerový systém spolu s příslušnou částí SW řešení Predict bude dle snímaného obrazu s využitím nástrojů umělé inteligence rozhodovat o poloze a řídit zobrazování navigačních symbolů v okolním prostředí. Toto zařízení umístěné na ochranné přilbě skladníka při pohledu na podlahu zobrazí navigační instrukce cesty a při pohledu do sladového prostoru zobrazí instrukce pro manipulaci se zbožím.