Plánujete obchodovat formou dropshippingu? Vsaďte na Pimics a Dynamics 365!

Uvažovali jste někdy o tom, že byste obchodovali pomocí dropshippingu a zjišťovali jste, co všechno obnáší přenechat svým dodavatelům dopravu vámi prodaného zboží až přímo k vašemu zákazníkovi?

Určitě vám odpadnou starosti a finanční zátěž spojená se skladováním a dopravou zboží, ale stále budete muset vynaložit značné úsilí na vytvoření obsáhlého katalogu produktů s množstvím informací o zboží, které chcete prodávat. Velmi pravděpodobně budete produktové portfolio skládat z více zdrojů a bez komplexních údajů o produktech, které dnes zákazník automaticky očekává, nelze dnes v online prodeji uspět. 
Schéma dropshippingu

Co je vlastně dropshipping?

Podle specializované webové stránky https://dodropshipping.com lze dropshipping definovat následovně:
"Dropshipping je online obchodní model, kdy prostřednictvím svého online obchodu prodáváte produkty, které nemáte skladem a ani je neplánujete naskladňovat. Pokud zákazník objedná zboží ve vašem dropshippingovém obchodě, pak stejnou objednávku předáte přímo svému dodavateli, který se o přípravu zásilky a její odeslání se postará sám, přičemž vy jste se produktu ani nedotkli! Existuje dostatečný výběr aplikací, které vám s automatizací vyřizování objednávek pomohou."

Základem pro tento model prodeje je váš dodavatel, který musí dropshipping podporovat, což v praxi znamená zejména nastavení procesů pro vyřizování objednávek a jednoduše „replikovatelný“ katalog produktů, ze kterého si budete vybírat portfolio do své nabídky.

Výhody a nevýhody dropshippingu
 
Výhody dropshippingu 
•    Umožňuje rychle otestovat prodej produktů bez skladových zásob
•    nízké počáteční náklady
•    většina práce je na vašem dodavateli
•    osvojíte si užitečné dovednosti
•    otevření obchodu může být velmi rychlé
•    vysoká škálovatelnost
Nevýhody dropshippingu
•    téměř žádná kontrola nad dopravou zboží (čas odeslání, doručení, způsob balení, …)
•    občas není možné kombinovat zboží do jedné objednávky 
•    potenciální potíže s kvalitou zboží
•    nedostatek zásob
•    vracení zboží dodavateli může být komplikovanější
•    služby zákazníkům mohou být obtížnější
•    vysoká konkurence 
•    nižší zisk než při standardním nákupu a prodeji zboží

Samozřejmě jen vy sami můžete posoudit, zda je pro vás tento obchodní model vhodný, nebo nikoliv.
Případné další informace o tomto tématu najdete zde.
 

Jak vám může pomoci Pimics?

Předpokladem pro provozování úspěšného internetového obchodu je schopnost efektivně a včas zpracovávat velké množství produktových dat. Ruční zadávání velkého množství údajů o produktech je neefektivní a náchylné k chybám.

Pomocí aplikace Pimics můžete vytvořit katalog produktů, který se snadno používá a snadno aktualizuje, a to vše přímo v prostředí ERP Microsoft Dynamics NAV/Business Central. Pimics podporuje tolik prodejních kanálů, kolik potřebujete a dokáže automatizovat aktualizaci produktových dat do těchto kanálů.

Specifickým rysem dropshippingu je nutnost do svého elektronického katalogu importovat a pravidelně aktualizovat velké množství produktových dat různých prodejců. Právě zde se Pimics stává nezbytným pomocníkem. Poradí si s daty v různých formátech, počínaje Excelem, který je pravděpodobně nejpoužívanějším souborovým formátem pro výměnu dat mezi firmami. Kromě Excelu však Pimics naimportuje produktová data z mnoha dalších zdrojů, včetně průmyslových standardů BMECat a DataNorm.

Naše PIM řešení velmi usnadňuje import i aktualizaci produktových dat od dodavatelů s velmi širokým produktovým portfoliem, čímž se katalogy BMECat stanou dosažitelnými a budou nepostradatelnou součástí vaší dropshippingové strategie elektronického obchodování.

Uvažujete stále o dropshoppingu? Chcete vědět o přínosech Pimicsu více? Rádi Vám pomůžeme.

Kontaktujte nás
Autor článku:
Martin Opršal
Martin Opršal
Je produktovým manažerem řešení Pimics, který řeší oblast Product Information Management