Seznamte se s novinkami v Teams 1/2

... aneb nadílka pod stromeček?

Platformy postavené na cloudu jsou skvělé v tom, že se Vám aplikace a služby aktualizují průběžně a nemusíte se starat o instalace nových verzí. Microsoft se s tímto novým fenoménem sžil velice rychle, a to jak u Windowsů 10, tak i u Microsoft 365 a Office 365. Aktuálně představil novinky v hlavním trumfu Office 365, v aplikaci Teams. Popravdě, není jich zrovna málo a proto se s nimi seznámíme postupně. Pokud jste ve velkém očekávání a používáte Teamsy hodně, tak budete vyřešením některých porodních bolestí velice potěšení. Tak se na novinky a vylepšení pojďme podívat.

Rozdělit se dají do několika kategorií:
•    Zlepšení práce v týmové konverzaci a v zlepšení každodenní rutinní práce s aplikací Teams
•    Vylepšená správa konverzací, úkolů a souborů z jiných aplikací Microsoft 365 v rámci týmů
•    Lepší a účinnější schůzky
•    Firstline pracovníci a jejich snadnější přístup k týmům
•    Specifické scénáře pro dané odvětví ve zdravotnictví a dalších průmyslových odvětvích
•    Nové nástroje pro plánování a správu týmů a na ochranu dat
•    Automatizace postupů, integrace vlastních aplikací a statistik do týmů pomocí platformy Power Platform
 

Zlepšení práce v týmové konverzaci a zlepšení každodenní rutinní práce s aplikací Teams

Privátní kanály

Už Vás nebavilo spravovat například citlivé informace, které neměli vidět všichni v týmu pomocí SharePointu? Tak Vás určitě potěší „Soukromé kanály“, které umožňují uživatelům vytvářet kanály v rámci existujících týmů. Do nich umožní přístup pouze vybraným členům tohoto týmu. Nastavit soukromí se zatím dá jen u nových kanálů a nelze jej použít na již existující.

Private-Channels.gif

Multiwindow

Taky Vás rozčilovalo, pořád vše řešit jen v jednom okně a opakovaně zapínat a vypínat Word, Planner, komunikaci atd.? Konečně je tady funkce Multiwindow, která uživatelům umožňuje rozbalovat chaty, schůzky, hovory nebo dokumenty do samostatných oken, což pomáhá zefektivnit pracovní postup. Toto vylepšení se objeví začátkem roku 2020.

popup.jpg

Teamsy i pro Linux

Týmový klient pro Linux bude podporovat hlavní funkce týmů, jako jsou chaty, schůzky, aby lidé, kteří používají klientský počítač Linux mohli v týmech spolupracovat s ostatními. Uživatelé budou moci instalovat nativní Linuxové balíčky ve formátech .deb a .rpm. První verze se objeví koncem roku 2019.

Průzkumy

Nová rozšíření pro zasílání zpráv včetně průzkumů veřejného mínění a průzkumů budou k dispozici v chatech a konverzacích kanálů týmů. Víc toho Microsoft neprozradil, ale slibuje, že se začnou objevovat koncem tohoto roku. A pokud „se“ začnou objevovat, tak jich asi bude víc.

pruzkum.jpg

Připnutí kanálů

Po privátních kanálech druhá funkce, u které se dá napsat „konečně“. Tím, jak projektů neboli týmu přibývá, stává se prostředí absolutně nepřehledné až chaotické. Nová funkce „Připnutí kanálu“ umožňují uživatelům udržovat důležité kanály v horní části seznamu týmů pro snadný přístup. Škoda, že tato funkce nebyla v aplikaci od začátku. Asi ji dostaneme pod stromeček, protože výrobce říká, že k dispozici bude koncem tohoto roku.


...
 

...
 

Snadná správa konverzací, úkolů a souborů z jiných aplikací Microsoft 365 v rámci týmů

Integrace Outlook a Teams

Nová integrace mezi aplikací Outlook a týmy usnadňuje spolupráci bez ohledu na to, kde probíhá konverzace. Uživatel může přesunout e-mailovou konverzaci z aplikace Outlook, včetně příloh, do chatu týmů nebo konverzace kanálů kliknutím na „Sdílet týmům“ v aplikaci Outlook. Tato integrace se objeví začátkem roku 2020.

maildoteams.jpg

Uživatelé dostanou e-maily se zmeškanou aktivitou

Pokud jste se nedostali k počítači a bojíte se, že Vám něco v Teamsech uteklo, tak už nemusíte. Všechny zmeškané konverzace dostanete přehledně v mailu, s tím, že můžete okamžitě reagovat přímo z Outlooku.

Outlook-and-teams-actions.gif

Úkoly na jednom místě

Potřetí KONEČNĚ! Upravené úkoly v Teamsech poskytují nový jednotný pohled na vaše úkoly. Systém konečně konsoliduje vaše úkoly napříč aplikacemi To Do, Teams, Planner a Outlook. Uživatelé budou mít inteligentní pohledy včetně úkolů, které jsou vám přiřazeny, priority, datum zahájení nebo dokončení. Slibovaná je grafická přehlednost. Tato funkčnost se má objevit začátkem roku 2020.

ukolyvjednom.jpg

Yammer na levé liště

Neboli Yammer na jedno kliknutí v prostředí Teamsů. Do teď se dala Yammerová skupina nebo téma připojit jen do konkrétního týmu. Začátkem příštího roku si ji již můžete připnout mezi tlačítka na levé liště. Toto vylepšení pomůže všem zůstat v kontaktu se svými komunitami a účastnit se celospolečenských konverzací.

YammerAppInTeams.gif

Chcete zkušeného partnera pro Office 365? Neváhejte nás kontaktovat.

Kontaktovat Allium s.r.o.
Autor článku:
Jan Kukučka
Jan Kukučka
Jan má na starosti strategický rozvoj společnosti a produktů, marketing a cloudové řešení Microsoft 365 a Office 365.