Jak je to s atestací elektronických systémů spisové služby?

Není to bohužel poprvé, co stát svým zbrklým rozhodnutím způsobil minimálně napětí v sektorech, kterých se týkají plánované změny.

Jedním z těchto rozhodnutí bylo zavedení povinné atestace elektronických spisových služeb pro veřejnoprávní původce.
Novela měla začít platit už od 1.2.2022 a nadělala kupu starostí jak samotným veřejnoprávním původcům, tak dodavatelům elektronických systémů spisové služby. Říkala totiž, že od 1.2.2022 nesmí veřejnoprávní původce pořídit elektronickou spisovou službu bez atestu. Bylo sice určeno, kdo má provádět atestace, samotná pravidla atestací však stanovena nebyla.

Existující veřejnoprávní původci si s tím možná těžkou hlavu nedělali, protože pro ně bylo stanoveno přechodné období, kdy mohli využívat stávající systémy. Případný nový veřejnoprávní původce vzniklý po 1.2.2022 by ale neměl možnost splnit povinnost a pořídit si systém elektronické spisové služby s požadovaným atestem, protože by žádný takový systém prostě neexistoval. A ani dodavatelé systémů spisových služeb nebyli příliš nadšeni, protože měli být na nejistou dobu připraveni o možnost dodávat své produkty subjektům, které vykonávají spisovou službu podle zákona.

Nastalá situace byla rizikem dokonce i pro samotné ministerstvo vnitra, protože mu hrozily soudní spory související s výše uvedenými problémy. Přišlo tedy s řešením, a to skutečně „za pět minut dvanáct“. Ani ne týden před stanoveným začátkem účinnosti novely schválila vláda návrh ministra vnitra na odložení její účinnosti.

Platí tedy nadále pravidla zákona o elektronizaci postupů orgánů veřejné moci před plánovanou novelou. Přepracovaná novela již říká, že Ministerstvo vnitra připraví pravidla pro atestace do 31.1.2023 a samotné atestace nezačnou dříve než 1.7.2023 a teprve od tohoto data budou mít veřejnoprávní původci povinnost vést elektronickou spisovou službu v systému, který prošel atestem. V období od 1. února 2022 do 30. června 2023 mohou tedy veřejnoprávní původci nadále pořizovat elektronické systémy spisové služby bez atestu.
 

Potřebujete elektronický systém spisové služby? Rádi vám představíme naše řešení.

Kontaktujte nás!
Autor článku:
Michael Trojka
Michael Trojka
Je obchodním analytikem a konzultantem řešení DMS a Spisové služby.